Dugnad for de late – og alle andre

Av beredskapssjef Johan Løberg Tofte, Publisert tysdag 22. oktober 2013

Oktober er nasjonal og internasjonal sikkerhetsmåned og Fylkesmannen deltar ved å spre ordet om kampanjen. Sammen skal vi delta på dugnad for å heve kompetansen om informasjonssikkerhet. Dugnad er frivillig felles innsats, uten betaling. I denne dugnaden er innsatsen minimal og utbyttet stort. Blir du med?

Hverdagen er travel. Arbeidsoppgavene stables oppå hverandre, ryddes unna og det hele gjentas. Du burde trene. Du skal hente-levere-smøre matpakke, og lage sunn middag. Du burde besøke slekta, spare mer, sortere søpla. Det er så mye du skal gjøre. Og så kommer vi og ber deg om å gjøre mer – og det helt gratis? Hvorfor skal du delta på dugnad?

Fordi det er så enkelt. Vi ber deg altså om å bli bevisst ditt ansvar for sikkerheten på din arbeidsplass. Det krever ikke annet enn det som allerede er en ryggmargsrefleks hos så mange.

Har du adgangskort? Da handler det om å bære adgangskortet ditt synlig. Et adgangskort som du kanskje uansett må ha med deg når du skal inn og ut dører, når du skal skrive ut noe, når du handler i kantina.

Alle har PC. Men alle burde ikke ha tilgang til den. Det handler om å låse PC-en din når du går i kantina. Du tar deg jo mest sannsynlig bryet med å klikke bort nettavisen, så hvorfor ikke låse maskina og slik gjøre det viktigste sikkerhetstiltaket du kan gjøre for bedriften din?

Det handler også om at du ikke ville sluppet hvem som helst inn i din egen oppgang, hage eller inngangsdør. Ser du en fremmed uten adgangskort i gangen på arbeidsplassen, ta kontakt. ”Finner du frem? Kan jeg kanskje hjelpe? Jeg kjenner bygget og kan følge deg til resepsjonen – så hjelper de deg videre.” Det er høflighet – og trygghet.

Her hos Fylkesmannen handler det også om menneskers rett til informasjonssikkerhet. Vi har et særskilt ansvar for rettsikkerheten til mange. Vi har skrevet under på at den taushetsbelagte informasjonen vi behandler ikke skal nås av uvedkommende. Du har et ansvar. Ta ansvar.

Arbeidet med å bedre sikkerheten for bedriften starter hos hver enkelt ansatt.  Dette er en dugnad vi håper du ikke trenger å bruke en eneste kalori på. La sikkerhet bli en ryggmargsrefleks.

Lær mer på sikkert.no.

Post to Twitter Tweet This Post

Legg att ein kommentar


Kommentarar må ha fullt namn under. Vi gjer merksam på at sjikanerande innlegg vert fjerna.